Dierenartsen Heerenveen 0513 - 62 42 32

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

  • Ontwormingsschema hond:

    Volwassen honden moeten 4 keer per jaar ontwormd worden. Als uw huisdier in contact komt met kinderen onder de 4 jaar adviseren we om minimaal 4 maal per jaar te ontwormen, omdat met name spoelwormen in verband worden gebracht met luchtwegklachten bij kinderen.

    Ontwormingsschema kat:

    Volwassen katten moeten 4 keer per jaar ontwormd worden. Als uw huisdier in contact komt met kinderen onder de 4 jaar adviseren we om minimaal 4 maal per jaar te ontwormen, omdat met name spoelwormen in verband worden gebracht met luchtwegklachten bij kinderen.

    Voor ontwormen hebben we pasta, vloeistof, smakelijke tabletten of druppels voor in de nek. Wij zoeken graag voor u uit welk middel het best bij uw huisdier past.

  • Vlooienbesmetting

    Het is niet altijd even makkelijk om een vlooienbesmetting vast te stellen. Vooral bij dichtbehaarde of langharige dieren zijn deze kleine watervlugge insecten moeilijk te vinden. Bovendien leven vlooien niet op dieren, ze eten er alleen maar. Nadat ze hun buik vol hebben verdwijnen ze snel naar de leefomgeving van uw huisdier; helaas is dit in de meeste gevallen uw huis!

    Uit onderzoek is gebleken dat 99% van de vlooien in de omgeving zitten en slechts 1% op uw huisdier. De vlo die u bij uw dier ziet is dus het topje van de ijsberg! U kunt daarom beter uitkijken naar de aanwezigheid van “vlooienpoepjes”: kleine zwartbruine korreltjes die zich tussen de haren bevinden.

    Behandeling

    “Voorkomen is beter dan genezen” is een bekend gezegde. Dit geldt ook voor vlooien. Ons advies is om uw hond of kat elke maand met een pipetje (Practic alleen voor de hond, Advantage voor beide diersoorten) in de nek te behandelen. Ook zijn er middelen die langer werken, voor meer informatie hierover kunt u het beste even met onze assistentes contact opnemen. Bent u getroffen door een vlooienplaag dan is het ook nodig de omgeving te behandelen. Hiervoor zijn verschillende sprays op de markt.

  • Entschema hond

    Op 6 weken de pupenting, op 9 en 12 weken de cocktail, daarna wordt de hond volgens het moderne entschema afwisselend jaarlijks met de cocktail of de Ziekte van Weil ingeënt.

    Veel pensions eisen dat de hond tegen kennelhoest is ingeënt.

    Entschema kat

    Op 9 en 12 weken de katten-/niesziekte enting, daarna wordt de kat volgens het moderne schema afwisselend jaarlijks tegen katten- en niesziekte of alleen tegen niesziekte ingeënt.

    Naar het buitenland

    Als uw huisdier mee op vakantie gaat is een rabiës (hondsdolheid) enting verplicht! Deze geldt vanaf 21 dagen na de vaccinatie en is 3 jaar werkzaam.

  • Antwoord hond

    Sterilisatie

    De beste leeftijd om een teefje te steriliseren is 2 maanden na de eerste loopsheid, vanaf de 7 maanden. Bij grotere hondenrassen vanaf 1 jaar. Dit heeft te maken met de kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren.

    Castratie

    De beste leeftijd om een reutje te castreren is 6 maanden. Door castratie verdwijnen de mannelijke geslachtshormonen. Daardoor voorkom je dekgedrag en verdwijnt de dominantie.

    Antwoord kat

    Sterilisatie

    De beste leeftijd om een poes te steriliseren is 6 maanden. De belangrijkste reden om een poes te steriliseren is het voorkomen van de krolsheid en een onverwacht nestje. De krolsheid begint meestal rond de 6 tot 9 maanden leeftijd. Heeft de poes een nestje gehad, dan kunnen zij al na 10-14 dagen weer krols worden. Dat het voor poes beter zou zijn om eerst een nestje te krijgen is een hardnekkig fabeltje.

    Castratie

    De beste leeftijd om een kater te castreren is 6 maanden. De belangrijkste reden om een kater te castreren is het voorkomen van sproeien in huis. Met het ontbreken van de mannelijke hormonen verdwijnt dit gedrag meestal. Een andere reden is om het vechten met andere katten te beperken. Een ongecastreerde kater zwerft nogal eens waarbij hevige gevechten kunnen ontstaan met andere katten. Dit leidt veelal tot vechtwonden en abcessen.

Wilt u graag meer advies of staat uw vraag er niet tussen? Neem dan telefonisch contact met ons op via 0513 - 62 42 32.